Etsitkö säästövinkkejä, jotka oikeasti toimivat? Haluatko konkreettisia ja käyttökelpoisia neuvoja arjen säästökohteisiin? Hyvä! Olet saapunut oikeaan paikkaan ja alta voit lukea muutamia erilaista säästövinkkiä erilaisiin arjen tilanteisiin.
- Aloita tulojen ja menojen seuranta
Aloita seuranta. Tämä on äärimmäisen tärkeää, sillä “sitä mitä voi mitata, voi myös kehittää”. Jos et tiedä paljonko tienaat ja paljonko rahaa kuluu, et voi onnistua säästämisessä. Kuluseuranta on kaiken a ja o. Henkilökohtainen kuukausibudjetti on kompassi oman talouden kehittämisen matkalle. Voit tehdä seurantaa omalla tyylilläsi joko Excelissä tai vaikka ruutupaperille. Tärkeää on tehdä seurantaa kuukausikohtaisesti, sillä palkka tai tuki maksetaan yleensä kuukausittain.
- Karsi kulunseurannan osoittamat turhuudet
Käy toteutuneen kulunseurantasi perusteella läpi kaikki kuukauden menosi. Kun tiedät mihin rahasi menevät, voit aloittaa säästämisen nykyisistä menoistasi. Tämä on usein yksi tehokkaimmista säästökeinoista. Meillä kaikilla on “huomaamattomia menoja”, jotka yhdessä saavat aikaan suuren kuluerän kuukausittaisessa budjetissamme. Monissa tapauksissa pelkästään kulujen kirjaaminen voi riittää tavoiteltuun säästösummaan pääsemiseksi.
- Aseta säästötavoite
On vaikea toimia, jos tavoitteet eivät ohjaa toimintaa. Oikein asetettu säästötavoite on kuin kompassi, joka ohjaa sinut oikeaan suuntaan. Voit myös sijoittaa pienen summan erilaisiin rahapeleihin ja yrittää tätä kautta saada hieman lisää rahaa säästöön. Monissa tilanteissa kasinobonus voi olla hyvä lisäys säästöpossun sisällön kasvattamiseen. Muista kuitenkin pelata vain sen verran mitä sinulle on mahdollisuus menettää.
- Vertaa hintoja
Ota tavaksesi vertailla aina hintoja. Ole utelias ja kiinnostunut hinnoista. Tällainen “rahatietoisuus” tekee sinusta huomattavasti fiksumman kuluttajan.
- Keskity siihen, että keskityt isoihin linjoihin
Keskity isoihin linjoihin. On totta, että säästöt ja varallisuus kertyvät pienistä puroista. Priorisointi on kuitenkin äärimmäisen tärkeää.
- Osta kallista laatua silloin, kun se on perusteltua
Monesti sanotaan, että köyhällä ei ole vara ostaa huonoa laatua. Köyhän säästövinkit ovat usein mallia ”osta tavaraa mikä kestää”. Laadun ja laaduttomuuden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Mitä se laatu todella on? Laadusta kannattaa maksaa, kun tekee pitkäaikaista pakollista hankintaa.
- Osta halpaa, silloin kun se on perusteltua
Osta halpaa. Kaiken ei tarvitse olla laadukasta. Tarvitsetko esimerkiksi superhyvän 2000 euron polkupyörän, jos käytät sitä lähinnä kaupassa käyntiin? Silloin riittää varsin hyvin käytetty tai edullinen perus yksivaihteinen pyörä. Samaa kannattaa pohtia ruokakaupoissa joidenkin tuotteiden, kuten juustojen kohdalla. Onko merkkituote todellakin sitä Pirkkaa niin paljon laadukkaampi, että siitä kannattaa maksaa tuplahinta?
- Lainaa tai vuokraa aina kun voit
Monilla on pakonomainen tarve omistaa aina kaikki. Jos et tarvitse jotain asiaa kuin vain silloin tällöin, miksi et lainaisi sitä kaveriltasi? Kannattaako ostaa omaa sirkkeliä, jos kuitenkin rakentaa vain yhden tai maksimissaan pari terassia elämänsä aikana?
- Opi pois tavasta ostaa aina uusin malli
Säästät runsaasti verrattuna jo sillä, että et ryntää aina ostamaan uusinta mallia kaikesta. Räikein esimerkki on uusi auto, jonka ostaminen on suorastaan taloudellinen itsemurha, sillä uuden auton arvo laskee paljon nopeammin kun vanhemman (silti vähän ajetun). Arkisempia esimerkkejä ovat puhelin ja TV.